30 Haziran 2016 Perşembe

| Fotoğraf Dersleri 1

Fotoğraf Haberleri | Fotoğraf Dersleri 1


Fotoğrafa dair ne arıyorsanız: TIKLA


Ben fotoğraf için "Anın tarihin usuna saklanması, kaydedilmesi" diyorum. Bu daha çok haber fotoğrafçılığı için kullandığım bir tanımlama olsa da fotoğraf gerçekten de bir anı dondurup olduğu gibi saklamanıza olanak tanıyan eşsiz bir buluş.

Eğer fotoğrafla ilgileniyorsanız tarihini az da olsa bilmenizde fayda var. Akademik seviyede (Ben MSÜ GSF Fotoğraf Ana Sanat Dalı'nın ilk öğrencilerindenim) bilgilerle uzun uzun anlatmayacağım. Ama temel bilgileri öğrenmek isteyenler için aktaracağım.

KARANLIK KUTU

Bilinen illk fotoğraf makinası "Camera Obscura" adıylla tanınır. Aydınlanma döneminde Rönesans devri sanatçıları tarafından icat edildi. Özü de şudur; Karanlık bir odanın duvarına bir delik açaranız dışarıda, aydınlık kısımdaki görüntü deliğin karşısındaki duvara ters olarak düşer. Bu yöntemi öncelikle Camera Obscura'nın değişik versiyonları ile ressamlar kulanıyordu.

1 19. yüzyılın başlarında Thomas Wedgwood adlı araştırmacı ilk kez gümüş nitrat kullanarak görüntüyü kaydetti. Ama Wedgwood gümüşün kararmasını engellemeyii başaramadı. Yani reaksiyonu durduramadığı için görüntü bir süre sonra simsiyah oluyordu. Ve farklı yollar denenerek de olsa görüntünün basılı haline ulaşmayı başaran ilk araştırmacı Joseph Nicéphore Niépce oldu. Bu aslında bir litograf baskıydı. Ama aynı zamanda basılı ilk fotoğraftır.



Fotoğraf: Joseph Nicéphore Niépce ©

2 William Henry Fox Talbot,. Fotoğrafla ilgili çalışmalar, netlik, kutu, kimyasallar konusunda hızla sürerken William Henry Fox Talbot, kağıda basılabilen, negatif/pozitifi olan ve çoğaltılabilen ilk fotoğrafı üretiir. Buluşuna Latince Calos'dan gelen Calotype adını verir. Calos, "Güzel" demektir.



Fotoğraf: William Henry Fox Talbot ©

William Henry Fox Talbot sertleştirilmiş kağıdı gümüş nitrat eriyiğine doyuruyordu. Daha sonra kara kutu içine yerleştirip posluyor ardından da tekrar gümüş nitrat eriyiğine sokuyor son olarak da hiposülfat içinde tutuyordu. Daha sonra aynı yöntemle hazırlanmış başka bir kağıda negatif olan bu görüntüyü aktarıp pozitif hale getiriyordu.


William Henry Fox Talbot, 1800'lü yıllarda ilk fotoğraf sergisi ve ilk fotoğraf stüdyosu açan isimdir.Yazarın notu - Yalçın Çakır

3 Maxime Du Camp... Fotoğrafın gelişimindeki önemli isimlerden biirisi de Maxime Du Camp'dır. Ressam, yazar, araştırmacı ve gezgin olan Maxime Du Camp, fotoğrafı da eserleri arasında yoğun olarak kullandı. Ama slında Maxime Du Camp fotoğrafın keşfinin ardından en çok tepki göstereen ressamlardan biirisiydi. Sonunda o da karanlık odayı keşfetmek durumunda kalan sanatçılar kervanına katıldı.



Fotoğraf: Maxime Du Camp ©

4Frederick Scott Archer. İngiliz araştırmacı Frederick Scott Archer cam üzerine sürülen kimyasallarla fotoğraf elde etme becerisinni gösteren ilk mucit oldu. Ve buna "Collodion" adı verildi. Ancak bu yöntemde işlem ışığa duyarlı malzemeyle kaplıı cam kurumadan yapılıyordu. Kurusa camın üzerine kaplanan malzeme bozulabiliyordu



Fotoğraf: Frederick Scott Archer ©

5Dev makinalardan, karanlık oda vagonlarına kadar her yol denendi. 1900'lü yıllara dirmeden önce her fotoğraf araştırmacısı kendi malzemelrini kendisi hazırlamakta, kendi merceğini kendi üretmekteydi. Amerikan içsavaşıyla beraber fotoğraf çekim alanları daha çok dışarıya kayar hale geldi. Örneğin Mathew B Brady tarihin ilk savaş fotoğrafçılarından birisidir.



Fotoğraf: Mathew B Brady ©

6Fotoğrafın makina ve teknik yönlerinin hızla gelişmesinin ardından içerikle ilgili tartışmalar ve geliştirmeler ardı ardına geldi. 1800'lerin sonunda John Curbult selüloit levha üzerine ışığa duyarlı kimyasal madde kaplanmış ilk fotograf filmini üretti. Daha 1900'lere girmeden George Eastman roll film kullanan bir kamera tasarladı. Ardından filimli makinalar, agrandizör, ISO, ASA, DIN, hazır kimyasallar, tanklar... Daha hassas lensler ve sonunda sensörlü makinaların icadıyla bugünlere kadar gelindi.



Fotoğraf: George Eastman - Kodak ©

Sözün özü; "Onlar olmasa fotoğraf da olmazdı... Y.Ç"

Yalçın Çakır - Web Sitesi: TIKLA

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder